Twin dah 16 hari....

Alhamdulillah hari ni genap twin 16 hari. Senang nak jaga. Still full bf. Nama Nur Jannah Syazana & Nur Najah Syazana. Pening kepala aku pk.... hehehe...

Apa lagi nk update... kesian kt Sarah sbb mcm terbiar.... selama ni mmg manja dgn aku... still nk menyandar2 kt aku... bermanja2 kt aku... hopefully dah habis pantang aku boleh layan dia mcm biasa....

Pengalaman bersalin kembar.... uhuhu mmgla sakit... sakit start drpd 11/12 lagi... tapi x tetap contraction tu dtg... aku dah amik MC seminggu awal... dah x larat nk bwk perut pegi keje.... bygkan berat babies je dah 5.1kg. Belum lagi uri dll... Isnin 14/12 mmg ade check up dgn Dr Marsita di Pusrawi kol 4 ptg. Dia seluk tengok dah 4 cm.... terus tahan aku kt wad.... x yah balik dah katanya...

Kol 5++ ptg aku dihantar masuk labour room. Aku request epidural... nurse bg ubat berak... Sempat aku solat Asar dlm labour room. Pastu bukaan dah 5-6cm. Dr kata mcm x berbaloi nk pakai epidural tapi aku nk pakai jugak... so dr kata suka hati....

Dr lain dtg cucuk epidural... sakit jugak... yg peliknye aku still rasa sakit kontraction yg makin menusuk kalbu... huhuhu... aku komplen dgn nurse apsal aku still rasa sakit... Dr bius dtg cek betulkan sikit2... tapi still sakit gak... huh aku pasrah jelah... sampai kuar gak air mata menahan sakit contraction tu... cesss penat je pakai epidural tapi still sakit gak...

Tak lama dekat2 dlm kol 8.30 mlm Dr dtg sediakan apa yg patut... utk labour... aku pon mmg dah x tahan sakit dah... push pon mcm x larat je tapi aku gagahkan jugak... dlm 2-3 minit push, tepat kol 8.47 mlm Jannah pon kluar.... gedebuk Dr letak atas perut aku.... besar gak... 2.81kg... huhu... ijam potong tali pusat... x lama lepas tu Dr kata Najah breech, Dr usaha keluarkan cara normal gak... sib baik Dr sempat capai kaki dia... kalau tidak mungkin aku kena ceasar pulak... selang 4 minit lepas tu Najah selamat kluar... kecik sket 2.32kg...fuhhh lega aku... lepas tu Dr keluarkan uri... perut pon dah kempis.... Dr start jahit pulak... aku pasrah walaupon sakit... hati dah lega sebab aku selamat bsalin normal... Alhamdulillah....

Itu jelah yg sempat aku igt sepanjang pengalaman bersalin kembar ni... memang mencabar tapi mmg berbaloi.... bila tengok muka-muka baby tu... hilang semua rasa sakit... :) Aisyah + Sarah pon bukan main hepi tengok baby ada dua...

6 comments:

afid said...

Wa..kak farah!! tahniah!!kembar lagi..hu3..
Sori lambat wish..kita baru je berkesempatan melawat blog kawan2..:)

ctfarazila said...

Thanks apid... Takpe... akak faham... :) byk2kan sabar ye...

Dong & Dia said...

Tahniah babe.

Aku memang tabik spring la kat ko. Aku nak kuarkan seketul pon susah kan main ni lagi2 2 ketul sekaligus. Ko memang hebat!!!

Dong & Dia said...

Orang kata kalau dah lebih 5cm mmg tak berkesan pakai epidural sebab rasa sakit takkan ilang....aku tak tahan sakit sangat mintak epidural masa 2cm. Hehehe....tapi still sakit masa bukaan dah besar.

adda said...

wah, tak dpt nak bayangkan bawak 5.1kg baby dlm perut. mmg mencabar. congrates fara. ko mmg terer

ctfarazila said...

Thanks ijan, first time aku pakai epidural time bsalin aisyah mmg langsung x rasa sakit... tu yg aku rasa sgt sakit ati tu...

Adda, aku tak terer... Allah yg Maha Berkuasa... Alhamdulillah :)

Copyright © 2008 - SubhanaAllah... - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template